Tunggal panaluan
Un tunggal panaluan este un toiag magic folosit de șamanii poporului Batak, care trăiesc în ținuturile muntoase din Sumatra de Nord, Indonezia. În mod tradițional, panaluanul tunggal este făcut din lemnul unui arbore specific și sculptat cu figuri umane și împodobit cu păr de cal și creier uman gătit, ambele obținute de la victimele ritualurilor de sacrificii.
Formă
Panaluanul tunggal este sculptat din lemnul de Cassia javanica, singurul copac din care poate fi creat panaluanul tunggal. Arborele ocupă un loc central în mitul ancestral al poporului Batak, precum și figurile reprezentate pe panaluanul tunggal. Ub Tunggal panaluan conține figuri umane și animale dispuse unele sub altele. Animalele sculptate pe un tunggal panaluan includ șerpi, dragoni, șopârle geco și bivoli de apă. Un alt tip de toiag magic, cunoscut sub numele de tunggal malehat, înfățișează de regulă un om călare pe cal sau pe o creatură mitologică.
Utilizare
Panaluanul tunggal a fost folosit în ceremonii pentru a evita dezastrele și bolile, precum și pentru a le provoca. Pentru a impregna toiagul cu magie, mai întâi datu (șamanul) trebuie să creeze o gaură în toiag în care este introdusă o substanță magică cunoscută sub numele de pupuk. Creația substanței implicâ și rămășițele în putrefacție ale corpului unui copil sacrificat.
Variații
Tungkot malehat este o altă variantă a tunggal panaluan. Majoritatea bastoanelor tungkot malehat sunt făcute și folosite de tribul Karo. Aceste bastoane au un design mai simplu decât al celor de tipul tunggal panaluan. Tunggal panaluan sunt sculptate în mod elaborat până în partea de jos a toiagului, în timp ce tungkot malehat nu sunt sculptate în totalitate. Singura parte sculptată a bastonului tungkot malehat este partea superioară, de obicei sculptată cu o figură umană călare pe un singa (figură apotropaică) sau un cal. Tungkot malehat este considerat a fi versiunea mai modernă și recentă a tunggal panaluan.