Naga morsarang, cunoscut și sub numele de sahan, este un recipient folosit de oamenii tribului Batak din nordul Sumatrei pentru a stoca ierburi si potiuni medicinale. Un recipient de tip Naga morsarang este făcut din cornul bivolului de apă.
Descriere
Naga morsarang este unul dintre mai multe tipuri de recipiente în care șamanii numiți datu păstrau poțiunile considerate a avea puteri supranaturale. Un vas mare naga morsarang poate măsura 52 centimetri lungime și 26 centimetri lățime. Vasele naga morsarang sunt decorate și incizate cu modele complexe. Capătul ascuțit al cornului este sculptat în forma unei figuri de bărbat așezat, sau uneori sunt reprezentați mai mulți bărbați. Gura cornului din care este făcut vasul este acoperită cu un "capac" de lemn. Acest capac de lemn este întotdeauna sculptat într-o figură de tip singa, care este o figură religioasa înfățișată considerată divină sau semi-divină, pe jumătate umană și jumătate divină. Pe lângă singa, si alte figuri pot fi reprezentate călare pe singa, ca de exemplu șopârla Boraspati ni Tano și figuri umane. Aceste figuri umane pot reprezenta șamani datu, proprietarul vasului naga morsarang, dar și foștii șamani datu și foștii proprietari ai vasului. Alții cred că aceste figuri reprezintă personaje din mitologia tribului Batak.
O figură a unei șopârle, care reprezintă o zeitatea a pământului numită Boraspati ni Tano, este uneori sculptată în interiorul scobitului cornului.
Poțiuni
Tribul Batak credea că spiritele morților sunt capabile să influențeze soarta celor vii. Pentru a câștiga favoarea spiritelor, executau ritualuri sau sacrificii elaborate cu ajutorul șamaniilor datu, considerați a fi intermediari între lumea umană și cea supranaturală. Datu foloseasu cărți magice cunoscute sub numele de pustaha. Conținutul cărților magice pustaha putea conține și metode de a crea diferite tipuri de poțiuni folosite atât pentru magia albă, cât și pentru magia neagră. Naga morsarang sunt folosite ca recipiente pentru aceste poțiuni.
Un exemplu de poțiune magică albă este pagarul, o poțiune folosită ca un fel de amuletă pentru a proteja de rău. Crearea pagarului este foarte dificilă și poate fi făcută numai în anumite zile de bun augur. Majoritatea ingredientelor unui pagar sunt derivate din plante, deși uneori capul unui pui, măruntaiele și penele sale sunt incluse în amestec. Ingredientele pentru un pagar pot fi adunate doar din anumite locuri sacre cunoscute sub numele de sombaon. Crearea unui pagar poate dura zile sau săptămâni. Toate ingredientele sunt apoi gătite și zdrobite fin într-un fel de pastă care este apoi depozitată în naga morsarang.
Recipiente similare
Versiunea tribului Karo a recipientului Naga Morsarang este cunoscută sub numele de perminaken/parminaken sau guri-guri. În loc de cornul de bivol de apă, perminakenul poate fi confecționat și din alte tipuri de materiale, de exemplu bambus, tărtăcuță sau chiar vase din perioada Ming importate din China. Perminakenul folosește în mod similar un capac de lemn cu sculptura unei figuri de tip singa, și o persoană sau mai multe persoane înfățișate călare pe singa.